Ατομική Ψυχοθεραπεία
Κάθε άνθρωπος στη πορεία της ζωής του αντιμετωπίζει συχνά δυσκολίες, ανησυχίες, άγχη και εμπόδια, που καλείται μόνος του να τα αντιμετωπίσει. Υπάρχουν στιγμές που το άτομο μπορεί να νιώσει αβοήθητο και ανήμπορο, τόσο στις δυσκολίες του, όσο και στην καθημερινότητα της ζωής του.
Τη δύσκολη αυτή περίοδο της ζωής του, το άτομο μέσα από τη διαδικασία της ατομικής ψυχοθεραπείας μπορεί ν΄ αφουγκραστεί τις βαθύτερες ανάγκες του και να βοηθηθεί μέσα από μια διαδρομή για την ανάδειξη της αυθεντικότητας του.
Οι συνεδρίες διαρκούν περίπου 50 λεπτά και ενδείκνυται να γίνονται σε εβδομαδιαία βάση και σε σταθερό χρόνο, ανάλογα πάντα με τις ιδιαίτερες ανάγκες του καθενός/ καθεμίας.
Αρχικά, μία σειρά 1-2 συναντήσεων θα μας βοηθήσουν να γνωριστούμε και να διερευνήσουμε τους λόγους για τους οποίους ζητήθηκε η βοήθεια, καθώς και να λύσουμε διάφορες απορίες για τη διαδικασία και τον τρόπο συνεργασίας μας.
Θεραπεία Ζευγαριού
"Πώς μπορούμε να διατηρήσουμε τα καλά που μας έδωσαν οι γονείς μας και να προχωρήσουμε πέρα από εκείνους σε μια νέου είδους εμπειρία, σε μια νέου είδους οικογένεια;
Πώς μπορούμε να εξισορροπήσουμε την αφοσίωση στην οικογένεια με την εξέλιξη και την αλλαγή;" (Napier, 2008).
Η επαφή με τον/την σύντροφο μας δεν είναι ένα παιχνίδι όπου κερδίζεις μια φορά και ζεις ευτυχισμένος/η στην υπόλοιπη ζωή σου. Είναι ένα μέσο να μοιράζεσαι ανθρώπινα τα προβλήματα και τις ανησυχίες σου.
Ο στόχος της θεραπείας ζευγαριού είναι ο επαναπροσδιορισμός της σχέσης τους, η βελτίωση της μεταξύ τους επικοινωνίας και το χτίσιμο μιας γέφυρας συναισθημάτων ανάμεσά τους.
Κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας μέσα σε ένα ασφαλές πλαίσιο, όπως είναι η θεραπευτική σχέση, ξετυλίγεται με ένα μαγικό τρόπο, το σχετίζεσθαι του ζευγαριού.
Το πώς αλληλεπιδρά το ζευγάρι στην πραγματική του ζωή. Μικρά κομμάτια τα οποία συνδέουν την μεταξύ τους σχέση. Κομμάτια τα οποία ανακαλύπτει ο ένας για τον άλλο, σημεία τα οποία βλέπει πλέον με μια άλλη ματιά.
Με την συμβολή της θεραπεύτριας κάθε μέλος καλείται να κάνει μετακινήσεις που ευνοούν την κατανόηση και αποδοχή του συντρόφου, καθώς και την επίλυση τυχόν συγκρούσεων.
¨Η επικοινωνία είναι για τις σχέσεις δυο ανθρώπων ότι η αναπνοή για τη διατήρηση της ζωής¨ Satir,1992
Συμβουλευτική γονέων και οικογένειας
΄Όταν δυο άνθρωποι παντρεύονται, πιστεύουν
πως θα δημιουργήσουν μια οικογένεια που θα είναι καλύτερη κι ευτυχέστερη από
εκείνη μέσα στην οποία μεγάλωσαν. Και τους αξίζει να εκπληρώσουν αυτόν τον
στόχο. Γι΄αυτό, πρέπει να έχουν σύνεση να μελετήσουν και να αντιμετωπίσουν τη
δική τους ιστορία, για να μην την επαναλάβουν΄.
Η Θεραπεία Οικογένειας έχει
στόχο να ενδυναμώσει το ρόλο κάθε μέλους της ώστε το ίδιο να είναι σε θέση να
μπορεί να αλληλεπιδρά μέσα σε αυτή. Οι θεραπευτές, στην πραγματικότητα
σταματούν το χρόνο όταν εξετάζουν οικογένειες, όπως όταν σταματάς μια ταινία
για να εστιάσεις σε μια εικόνα.
Η
Συμβουλευτική γονέων απευθύνεται σε γονείς όλων των ηλικιών, και τα πιο συχνά
θέματα που αναφέρονται είναι:
• Διαζύγιο,
απώλεια
• Πένθος
• Προβλήματα
συμπεριφοράς των παιδιών στο σπίτι ή το σχολείο,
• Δυσκολίες
σχολικής προσαρμογής
• Μαθησιακές
δυσκολίες
• Διαταραχή
ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας
• Συναισθηματικά
προβλήματα των παιδιών
• Οργανικά προβλήματα κ.α.
Οι συνεδρίες μπορούν να πραγματοποιούνται μόνο με τους γονείς συμβουλευτικά (Συμβουλευτική Γονέων), ή να πραγματοποιούνται με όλα τα μέλη της οικογένειας (Θεραπεία Οικογένειας). Η συχνότητα των συνεδριών καθορίζεται κατόπιν συνεννόησης αλλά και αναγνώρισης των ειδικών αναγκών κάθε οικογένειας
Ψυχοθεραπεία Εφήβων
Η εφηβεία αποτελεί μία μεταβατική περίοδο στη ζωή του ανθρώπου, η οποία αρχίζει με το τέλος της παιδικής ηλικίας και οδηγεί στην ενηλικίωση.
Κατά τη διάρκειά της, συντελούνται βιολογικές, σωματικές και ψυχολογικές μεταβολές, που επηρεάζουν και διαμορφώνουν τη στάση του εφήβου απέναντι στον εαυτό του και τους άλλους, ενήλικες και συνομήλικους, καθώς και τις απόψεις και τις ιδέες του απέναντι σε αρχές και αξίες που επικρατούν στην κοινωνία όπου ζει.
Η εφηβεία είναι μία περίοδος αναζήτησης ταυτότητας, ατομικότητας, προσωπικών επιλογών, στάσης ζωής και σήμερα αυτό γίνεται όλο και πιο δύσκολο λόγω των κοινωνικών συνθηκών.
Όπως αλλάζει το παιδί, έτσι θα πρέπει και η στάση του γονιού να διαφοροποιείται σιγά σιγά αλλά προσφέροντας πάντα μία σταθερότητα. Για να μπορέσει να νιώσει αυτή την σταθερότητα ο έφηβος είναι απαραίτητο να σχηματίσει την ταυτότητα του μέσα στο σύστημα της οικογένειας του.
Η ατομική ψυχοθεραπεία των εφήβων βασίζεται σε θεμελιώδεις αρχές όπως είναι η ειλικρίνεια, η εκτίμηση, η αποδοχή και ο σεβασμός. Οι αρχές αυτές μέσα στην θεραπευτική σχέση δημιουργούν ένα μικροκλίμα αλληλοσεβασμού, το οποίο δεν μένει μόνο στα όρια ενός δωματίου, αλλά μεταφέρεται και έξω από αυτό, έχοντας λάβει ο έφηβος την προσωπική του ευθύνη.
Ψυχοθεραπεία και Συμβουλευτική
Λεωφ. Κηφισίας 89-91, Αμπελόκηποι / 6980919873 - 2114166589
Instagram: giota.dimitriadi / www.giotadimitriadi.gr / g_dimitriadi@yahoo.com